Erasmus MC hijst bomen op voor daktuinen

Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC schenkt tien fruitbomen

Het Erasmus MC werd afgelopen juni al uitgeroepen tot Dakheld van 2017. Maar op 28 november wordt pas écht een grote stap gezet in de richting van de meest unieke daktuinen van Nederland. Maar liefst 38 fruitbomen worden met een kraan naar de achtste verdieping van de nieuwbouw getakeld en op hun plaats van bestemming gepoot.

In de nieuwbouw van het Erasmus MC gaat veel aandacht uit naar de zogeheten healing environment. De daktuinen, een ontwerp van Juurlink + Geluk landschapsarchitecten, geven daar verdere invulling aan. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een groene omgeving of uitzicht op natuur een positief effect heeft op het herstel van patiënten.

De daktuinen zijn straks met een oppervlakte van bijna 3000 m2 de grootste van Nederland op deze hoogte. De tuinen bieden behalve een fraaie blik op een groene omgeving, ook een adembenemend uitzicht op de stad Rotterdam. Aan de bomen groeien vanaf de zomer van 2018 appels en peren. In de borders van de tuinen worden diverse soorten heesters en losse planten geplant.

Bijzonder aan de daktuinen van het Erasmus MC is verder dat deze ook toegankelijk zijn voor patiënten die aan bed gekluisterd zijn. Zo hebben bedlegerige patiënten niet alleen vanuit hun kamer uitzicht op groen, ze kunnen de groene omgeving ook opzoeken. Daarnaast bieden de daktuinen opvang voor overvloedig water als gevolg van stevige regenbuien, en dempen ze bij heet weer de ophoping van warmte in de stad. Zo wordt ook Rotterdam beter van de daktuinen van het Erasmus MC.

Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC schenkt deze dag een cheque aan het Erasmus MC Vriendenfonds, waarmee tien bomen worden gefinancierd. Het consortium van Ballast Nedam, BAM Bouw en Techniek en ULC werkt al ruim tien jaar nauw samen aan de nieuwbouw van het Erasmus MC. De oplevering van het ruim 200.000 m2 grote nieuwe ziekenhuis, een ontwerp van EGM Architecten, wordt in december verwacht.

Het bijzondere hijswerk wordt uitgevoerd door groenaannemer Mostert de Winter. Kijk voor meer informatie over de daktuinen ook op https://www.erasmusmctuin.nl/

Bron: Erasmus MC

24 november 2017