Healthy Funding II – 28 juni 2018

In 2040 zal de levensverwachting stijgen van 86 naar 95 jaar. Dat zijn 9 extra levensjaren! Een sterk staaltje van innovatie in de zorg. Aan het woord is Marleen Jansen van de Rabobank. Ze is keynote spreker tijdens het event Healthy Funding II in de Rotterdam Science Tower. Dat dit event in Rotterdam wordt georganiseerd, is gezien de woorden van Marleen meer dan toepasselijk. In Rotterdam wonen de meeste honderdjarigen! Maar die innovatieve ontwikkelingen hè, daar gaat het om. En zonder geld blijven de zorginnovaties van de toekomst bij ideeën, dromen en wensen. Dat zou eeuwig zonde zijn.

Het virtuele Rotterdamse Life Sciences & Health 010 netwerk slaat tijdens Healthy Funding II een brug tussen de start ups en ondernemers met steengoede ideeën en de financiële mensen die de broodnodige financiële ondersteuning of financieel advies kunnen geven. Dat het onderwerp leeft, kun je goed zien: de 11e verdieping in Rotterdam Science Tower zit vol!

Funding fases van een onderneming
De fase waarin je onderneming verkeert, bepaalt welke financiering je nodig hebt. Volgens de andere keynote spreker van deze middag, ondernemer en investeerder Thom Nefkens van Healthy.Capital, is het heel belangrijk om investor ready te zijn. Waar hij blij van wordt als investeerder? Een goed en professioneel team achter het idee en een product dat een oplossing biedt voor de consument. Probeer een goed team om je heen te verzamelen en met een market fit product te komen en je hebt zijn aandacht.

Healthy Funding II

Download de PDF van de infographic  HIER.

Voor elke fase een passende financiering
De verschillende fases die je als ondernemer doorloopt om je idee werkelijkheid te laten worden, kun je zien als haltes waar investeerders en andere financierders kunnen instappen op jouw trein naar een betere, mooiere en gezondere wereld. Sommige investeerders, zoals Blue Sparrows en Swanbridge Capital, zijn expert in de hele vroege fase. Blue Sparrows verwacht, met de beschikking over zeven ervaren MedTech ondernemers, dat ze de ontwikkeling en commercialisatie van de projecten waarin ze investeren kunnen verbeteren en zelfs versnellen. Swanbridge Capital wil de uitdagingen die een start up in de vroege fase mogelijk ervaart, tackelen.

Healthy Funding IIWeer anderen kunnen en willen de hele reis met je mee zoals Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO biedt tijdens het hele traject ondersteuningsmogelijkheden op het gebied van informatie, subsidie aanvragen, advies en netwerken. En dan heb je ook organisaties die samen met jou letterlijk een brug naar nieuwe afzetmarkten slaan. Zo verschaft Holland US Bridge (HUB), de naam zegt het al, toegang tot experts in Amerika.

Want, met alle respect, Nederland is geen markt! -Jasper Evers | holland united states bridge-

Dus? Volgens Evers: In Amerika wil je zijn.

In de Life Sciences & Health sector waar de ontwikkeling van een beetje apparatuur al duizenden zo niet miljoenen euro’s kost, hoort investeerders warm krijgen voor je project er gewoon bij. Het goede nieuws: er is geld. Er is heel veel geld beschikbaar. Je moet alleen weten waar je het kunt halen. Tip: Mibiton is gespecialiseerd op het gebied van funding van Medtech apparatuur.

De één wordt door middel van (minderheids)aandelen voor een klein stukje eigenaar en weer een ander betaalt zijn inspanningen Healthy Funding IIuit het opgehaalde kapitaal. Dat laatste gaat op voor PNO Consultants. PNO opereert, met 19 vestigingen verdeeld over Europa, ook over de grens. De geleverde inspanning wordt betaald uit het opgehaalde subsidiegeld. Over ophalen gesproken, je kunt geen funding event houden zonder dat crowdfunding ter sprake komt. Crowdfunding is tegenwoordig een veel ingezet financieringsmogelijkheid. Er zijn hiervoor, op het moment van schrijven, 150 platforms.

Tijdens deze pitches bleek ook dat het overgrote deel van de sprekers (zoals je zou verwachten op een healthy funding event natuurlijk) de medische sector als niche hebben, maar niet allemaal! Symbid bijvoorbeeld. Daar draait het vooral om ambitie en innovatie, om het even in welke niche. In de Seed en Growth fase faciliteren ze ondernemingen in het ophalen van benodigd kapitaal. Dat ophalen gebeurt bij business angels en middels crowdfunding. Het advies is om vooral van leningen weg te blijven.

Een goed idee fund zichzelf niet -Robin Hoogstraten | Symbid-

Sommigen kwamen van ver en weer anderen speelden een thuiswedstrijd. InnovationQuarter is niet alleen gevestigd in Zuid-Healthy Funding 2Holland, het helpt buitenlandse bedrijven ook bij het vestigen in deze provincie. Daarnaast financiert InnovationQuarter, gedurende alle fases, bedrijven die innovatieve ideeën hebben. Vanuit UNIIQ verstrekt IQ proof-of-concept financieringen en vanuit IQ Capital investeert zij in bedrijven die gereed zijn om de markt te betreden.

Waar Healty.Capital eerder op de middag vertelde dat zij een goed team als belangrijk instrument zien, vertrouwt Maas & Kleiberg op een community. Samen met deze community worden businessplannen gerealiseerd die als basis dienen voor hun motto: Van ambitie naar impact. Maas & Kleiberg is gespecialiseerd in innovatie support, financiering en subsidiemanagement. Het schrijven van businessplannen en subsidieaanvragen vinden ze niet alleen leuk, ze zijn er ook goed in!

Met een mooie metafoor trok Giovanni Pazienza van Van Paz vervolgens de aandacht van de aanwezigen. Hij vergeleek publieke funding en privé investeringen met stokken. Door sporten toe te voegen aan deze twee stokken maak je een ladder. Van Paz voegt die sporten toe en maak hiermee een mooie mix tussen deze twee verschillende financieringsmogelijkheden. Deze twee financieringsvormen gecombineerd met hun expertise op het gebied van research en development maken van Van Paz een sterke samenwerkingspartner.

Dit en nog zoveel meer is, onder leiding van BNR radio presentator Thomas van Zijl, besproken in Rotterdam. De deelnemende Healthy Funding IIorganisaties hebben in pakweg twee minuten mogen vertellen waar hun krachten liggen en hoe ze die kunnen gebruiken om de ondernemer op weg te helpen. Op basis hiervan konden de aanwezigen een tweetal organisaties kiezen van wie ze meer wilden weten. Op het programma stonden namelijk verdiepende sessies gepland. Een mini workshop, verhalen uit de praktijk of gelegenheid tot het stellen van vragen. Allemaal gericht op het vinden van de bij jouw organisatie passende financiering!

Tot de volgende keer! Check de agenda welke events er al weer gepland staan: AGENDA

Meer informatie over alle partners

Blue Sparrows
Boudewijn Wisse
CEO LAEVO
Investor & Coach Blue Sparrows

Met een investering door de Blue Sparrows, sta je er niet meer alleen voor. Het early stage fonds is opgericht door 7 medtech ondernemers die met hun ervaring verwachten dat ze ontwikkeling en commercialisatie van medische technologieen waarin ze investeren kunnen verbeteren en versnellen. Onderzoek heeft aangetoond dat met ervaren ondernemers aan boord de kansen op succes met 50% stijgen.
Meer informatie: www.bluesparrows.nl

Heathy.Capital
Thom Nefkens / Oprichter en managing partner Healthy.Capital

Healthy.Capital believes digital health, fuelled by consumerization, will make an immense global impact.
Building a successful business is like continuously working on a multi-faceted puzzle. Our network and experience will support you in fitting in the right pieces. With Healthy.Capital you’re able to apply a series of lenses to focus on specific topics. Our expertise will add new perspectives to how you view your company and the market.

We invest smart capital. Our aim is to invest in a proactive manner. Together with you we grow your company. Your future advantage is our network of entrepreneurial investors and experienced management team. Healthy.Capital invests in Dutch based health & care startups, that are ready for growth.

Healthy.Capital, We Care.
Meer informatie: healthy.capital

Mibiton
Kees Recourt / Investeringsmanager Mibiton – www.mibiton.nl
Voorzitter sectie Life Sciences – Take-Off regeling NWO http://www.stw.nl/nl/financieringsinstrumenten/take

The Mibiton Foundation stimulates the development of Life Sciences infrastructures and € 30 million has been invested. Three funds are open for providing loans or lease arrangements to acquire facilities or equipment. Mibiton Science supports spin-off companies still incubating at the premises of the research organization. The maximal investment is € 200,000 per company. Mibiton Solo provides loans or lease arrangements up to €400,000 for young Life Sciences companies. Mibiton Share facilities are commercialised by at least two partners, from which at least one is a Life Sciences SME. Maximal investment of € 600,000. The Mibiton portfolio brochure can be downloaded here.

Meer informatie: www.mibiton.nl

Take-Off (NWO-TTW)
The Take-Off financing facilities target the stimulation of innovative entrepreneurship including the high-tech and life Sciences sectors. The Take-Off fund is financed by the ministry of Economic Affairs & Climate Policy, and the ministry of Education, Culture and Science. Two financing rounds are available each year and applications can be file for performing feasibility studies (40 k€, Phase 1 grant) and early phase financing (250 k€, Phase 2 loan). For more information, please visit the Taker-off website at NWO-TTW.

Symbid
Robbin Hoogstraten / Equity funding specialist

Symbid faciliteert ambitieuze ondernemingen in het ophalen van risico kapitaal bij business angels, strategic investors en de crowd. Fase is Seed/Groei. Voor al uw vragen over business angels, strategic investors en crowdfunding in equity aanvragen.

Meer informatie: www.symbid.com

Swanbridge Capital
Stefan van der Ploeg
Let op: deze switch sessie vindt één keer plaats.

Swanbridge Capital is een vroege fase investeringsfonds dat zich richt op jonge ondernemingen in de Life Science & Health. Tijdens Healthy Funding 2 zullen we ingaan op een aantal uitdagingen in de vroege fase van technologieontwikkeling in de medische sector. Hierbij zullen we vooral aandacht besteden aan de rol van een investeerder in deze fase van de onderneming.
Meer informatie: www.swanbridgecapital.nl

PNO Consultants
Corjan Visser / Managing Consultant Life Sciences & Health
Annemarie Horn / Consultant Life Sciences & Health

PNO verstrekt subsidie- en innovatieadvies vanuit 19 vestigingen in 6 Europese landen. Samen met onze klanten en partners – van startup tot multinational, onderwijsinstellingen en universiteiten, overheden en sectororganisaties – leveren wij een bijdrage aan innovaties in Nederland en de EU. De Life Sciences & Health sectorspecialisten van PNO realiseren uw WBSO-, Horizon 2020, of andere subsidieaanvragen, ontwikkelen uw businessplan en vinden de perfecte samenwerkingspartners.

Meer informatie: https://www.pnoconsultants.com/nl/sectoren/life-sciences-health/

InnovationQuarter: IQ Capital Fonds / UNIIQ
Thijs Schaap / Business Analist IQCapital
Thijs van den Munckhof / Investment Manager UNIIQ

InnovationQuarter Capital biedt vanuit haar verschillende fondsen financieringsmogelijkheden voor vroege en volwassen bedrijven. Vanuit UNIIQ verstrekken wij proof-of-concept financieringen en vanuit IQ Capital investeren we in bedrijven welke gereed zijn om de markt te betreden. Tijdens deze sessie zullen we toelichten wat er voor nodig is om bij ons een financiering op te halen en is er verder gelegenheid tot vragen en misschien wel een spontane pitch?

Meer informatie: www.innovationquarter.nl

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Niels van Leeuwen / Adviseur internationale R&D samenwerking Life Sciences & Health
Christine de Oliveira / Adviseur Innovatiekrediet – coördinator Life Sciences and Health
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) stimuleert ondernemend Nederland bij duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen. Met subsidies, het vinden van zakenpartners, kennis en het voldoen aan wet- en regelgeving. RVO.nl voert opdrachten uit namens verschillende ministeries, waaronder de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Ook werkt RVO.nl in opdracht van de Europese Unie.

RVO.nl is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Meer informatie: www.rvo.nl

The synergy between public funding and private investments – Van Paz
Giovanni Pazienza / Founder & Managing Director

Public funding and private investments have complementary advantages: great things happen when you combine them! In this talk we will learn about how they can leverage each other and analyze real stories proving that mixing public and private financing sources is the winning choice for your company.

Meer informatie: www.vanpaz.com

Holland US Bridge
Jasper Evers / Executive Director
The hub is a tailor made program for life sciences companies that need to scale-up (get collaborations or more funding) and want to tap in the vast network of industry players in the US as well as the US capital and vc market. Holland US Bridge provides equal chances to US companies by leveraging our US/mass Network. Next to explaining what the program does, Mr. Evers will also share some general tips on how to raise money in the US.

Meer informatie: hollandusbridge.com

Maas & Kleiberg
Rik van der Laan / Consultant
Maas & Kleiberg is gespecialiseerd in innovatie support, financiering en subsidiemanagement. Wij werken voor organisaties die innoveren, groeien en impact creëren. Het schrijven van businessplannen en subsidieaanvragen vinden we niet alleen leuk, we zijn er ook goed in! Samen met onze community realiseren we businessplannen die als basis dienen voor het halen van maximaal rendement uit subsidies voor onze klanten.

Meer informatie: www.mkbsubsidieadvies.nl

Rabobank
Marleen Jansen / Sectorspecialist Gezondheidszorg & Innovatie, Sectormanagement Gezondheidszorg / RaboResearch Nederland
Henk Robbe / Senior Accountmanager

De behoefte van de zorgvrager verandert. De burger wil langer zelfstandig wonen, betere kwaliteit van leven en geholpen worden bij gezonder leven. Nieuwe zorgconcepten, geïnspireerd door technologische ontwikkelingen, technieken en burgerinitiatieven dragen daaraan bij. Toch laat de sector hier nog kansen liggen. Zorgverleners moeten innovatie opnemen in hun bedrijfsstrategie om aan te blijven sluiten op de zorgvraag en dat vraagt om een investering.

Innovaties doorlopen een aantal fases voordat ze daadwerkelijk de markt op gaan. De kosten lopen veelal letterlijk voor de baten uit. Elke fase heeft zijn financieringsvormen, mogelijkheden en uitdagingen. Ook op financieringsgebied. Wij kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt welke financieringsoplossing past bij de fase van uw innovatie. Hoe financier ik mijn innovatie in de zorg?

Meer informatie: www.rabobank.nl

28 juni 2018