IPaDiC rondt financieringsfase voor inwendige insulinepomp DiaLin succesvol af

IPaDiC, een privaat bedrijf, dat de innovatieve inwendige insulinepomp DiaLin ontwikkelt voor diabetes type 1 patiënten, maakt vandaag bekend dat het succesvol de eerste financieringsfase afgerond heeft. De financiering stelt IPaDiC in staat om een eerste prototype van de insulinepomp te ontwikkelen en deze te valideren. De partijen in deze financieringsronde zijn de Sytske Foundation, Swanbridge Capital, Stichting DON en het Diabetes Fonds.

Ongeveer 1% van de diabetes type 1 patiënten heeft geen baat bij onderhuidse insuline injecties aangezien bij deze groep de insuline niet in de bloedbaan terecht komt. Hierdoor zijn zij afhankelijk van een inwendige insulinepomp die de insuline direct in de buikholte afgeeft. Tot nu toe leverde Medtronic de inwendige insulinepomp, echter het bedrijf heeft aangegeven met de productie hiervan te stoppen. Het team van IPaDiC heeft zich als doel gesteld om een verbeterde, meer patiëntvriendelijke versie van deze pomp te ontwikkelen en heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan de voorbereiding hiervan. De nieuwe insulinepomp is levensreddend voor diabetes type 1 patiënten. Momenteel hebben 70 mensen in Nederland een inwendige insulinepomp, 350 hebben er een nodig en 650 mensen komen hiervoor in aanmerking.

Gerrit Stam, CEO van IPaDiC: ‘De beschikbaarheid van de nieuwe inwendige insulinepomp is cruciaal voor de kwaliteit van leven van diabetes type 1 patiënten. Zonder de nieuwe pomp zijn veel patiënten afhankelijk van infuustoediening. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat we deze partijen bereid hebben gevonden financieel bij te dragen aan de ontwikkeling van de nieuwe pomp. En we zijn ervan overtuigd dat wij door deze samenwerking het traject tot een groot succes zullen maken.’

Marquiette Schaap, bestuursvoorzitter van de Sytske Foundation: ‘De Sytske Foundation is op 25 maart jongstleden begonnen met het inzamelen van middelen om de verdere ontwikkeling van de inwendige insulinepomp DiaLin mogelijk te maken. Dankzij de intensieve campagne die wij hebben gevoerd, hebben maar liefst 5000 donateurs, onze ambassadeur Jeroen van der Boom en acties van vrijwilligers ervoor gezorgd dat het doelbedrag van 500.000 euro al binnen vier maanden is behaald. Hiervan is inmiddels 400.000 euro ter beschikking gesteld aan IPaDiC middels een leningsovereenkomst. Wij zullen de ontwikkeling van de pomp nauwgezet blijven volgen en daarover regelmatig rapporteren op de website van de Sytske Foundation.’

‘De plannen van IPaDiC kunnen een zeer grote impact hebben op de patiëntenzorg, omdat er binnenkort geen alternatieven meer beschikbaar zijn voor deze patiënten. Een dergelijk ontwikkeltraject brengt echter wel veel uitdagingen met zich mee. Wij hebben vertrouwen in de technologie en het team en zijn blij IPaDiC te kunnen ondersteunen gedurende dit traject, zowel met financiering als met onze kennis.’ Aldus Nicky Rijk-Vogels, fondsmanager van Swanbridge Capital.

Rens Vandeberg, adjunct directeur Diabetes Fonds: ‘Stichting DON en het Diabetes Fonds investeren gezamenlijk in het genezen en – in de tussentijd – beter leven met diabetes type 1. Voor tientallen mensen met diabetes type 1 betekent deze financiering een kans op een behandeling op maat, want elke persoon met diabetes is uniek.’

Over IPaDiC
IPaDiC is een groep professionals die allen betrokken zijn bij de zorg voor mensen waarvoor behandeling met een implanteerbare pomp de enige optie is. Geleidelijk aan komt ook in de literatuur het besef dat er een groep is waarbij onderhuidse toediening onvoldoende resultaat oplevert en daarmee conflicteert met de kwaliteit van leven.
Zowel de financiële ondersteuning, maar ook de hulp van andere partijen, biedt IPaDiC de mogelijkheid voor 2019 een prototype te construeren en te testen.
Voor meer informatie: www.ipadic.nl

Over de Sytske Foundation
De DiaLin insulinepomp heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven van mensen die zijn aangewezen op een inwendige insulinepomp. Naar verwachting kan eind 2019 een eerste pomp bij een patiënt worden ingebracht. De financiering voor de ontwikkeling is grotendeels rond, maar er is nog 500.000 euro nodig. De Sytske Foundation zet zich in om aanvullende fondsen te werven zodat de innovatieve DiaLin pomp zo snel mogelijk bij diabetes type 1-patiënten geïmplanteerd kan worden.
Voor meer informatie: www.sytskefoundation.nl

Over Swanbridge Capital
Swanbridge Capital is een investeringsfonds gevestigd in Rotterdam. Het fonds, eind 2016 opgericht, houdt zich actief bezig met investeringen in zeer jonge bedrijven met een hoog potentieel binnen de life sciences sector. Swanbridge Capital heeft als doel om met haar kennis en netwerk actief bij te dragen aan de stap die bedrijven moeten maken om hun technologie en het bedrijf zelf naar de volgende fase te brengen.
Voor meer informatie: www.swanbridgecapital.nl

Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven zonder diabetes verdient, wil Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Enerzijds door wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en diabetes type 2 te financieren. Anderzijds door gezonde keuzes makkelijker te maken: het Diabetes Fonds focust de komende jaren op vermindering met een derde van de suikerinname.
Voor meer informatie: www.diabetesfonds.nl

Over Stichting DON
Stichting Diabetes Onderzoek Nederland, kortweg stichting DON, is in 2006 opgericht door Maarten de Gruyter met een duidelijk doel: diabetes type 1 genezen. Want hoewel diabetes type 1 te behandelen is, is de ziekte nog niet te genezen. De complicaties zijn ingrijpend; van blindheid en amputaties tot hart- en nierfalen. DON investeert in onderzoeken die zich richten op volledige genezing van diabetes type 1 en kan hierin rekenen op een grote groep donateurs en betrokken ambassadeurs.
Voor meer informatie: www.stichtingdon.nl

Bron: IPaDiC
Datum: 20 juli 2018

20 juli 2018