Maasstad Ziekenhuis is onderzoek gestart voor vroegtijdige herkenning artritis psoriatica (PsA) bij mensen met psoriasis (PSO)

Het Maasstad Ziekenhuis heeft, in samenwerking met het Erasmus MC, een speciaal screeningprogramma ontwikkeld waarmee artritis psoriatica (PsA) in een vroeg stadium kan worden herkend. Dermatologen en reumatologen werken hiervoor nauw met elkaar samen. “Snel ingrijpen en behandelen van PsA draagt bij aan minder belemmeringen in het dagelijks leven en minder beschadigingen aan gewrichten en pezen”, stelt reumatoloog Marc Kok die het onderzoek leidt. “Ook kan werkuitval ermee worden voorkomen.”

Op de afdeling Dermatologie van het Maasstad Ziekenhuis is onlangs gestart met het screenen van patiënten die er onder behandeling zijn voor PSO. Na de screening kan een patiënt direct worden doorverwezen naar de reumatoloog.

Door vroege herkenning minder ziektelast
PsA is een vorm van ontstekingsreuma die bij 20 tot 30 procent van de mensen met PSO voorkomt. In de meeste gevallen krijgen mensen met PsA eerst PSO-gerelateerde huidklachten, voordat daar gewrichtsklachten (als gevolg van PsA) bijkomen. PsA wordt vaak pas vastgesteld als de ziekte zich al heeft gemanifesteerd en onherstelbare schade heeft toegebracht. Met genoemde gestandaardiseerde screening kan PsA nu vroegtijdig worden herkend en behandeld. Het screeningsprogramma maakt deel uit van het onderzoeksproject ‘Joint Skin’. Joint Skin wordt financieel ondersteund door Novartis omdat het project helpt de reumazorg verder te verbeteren.

Bron: Maasstad Ziekenhuis
Datum: 14 juni 2018

14 juni 2018