Netwerk Ontbijt Zorg Innovatie, 21 juni 2018, Life Sciences & Health Hub, Rotterdam

Vroeg opstaan is helemaal niet erg op de langste dag van het jaar. Vooral niet als je onder het genot van een gezond ontbijtje mag luisteren naar (en praten over) de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van eHealth. En dus was het gezellig druk in de Life Sciences & Health Hub in de Rotterdam Science Tower in Rotterdam.

De bijeenkomst begon met één-op-één-meetings waarbij zorgorganisaties en ondernemers elkaar konden ontmoeten voor een goed gesprek. Een soort speeddaten, maar dan op het gebied van innovatie in de zorg. Er was veel belangstelling voor deze vorm van netwerken. Sommige deelnemers hoopten er potentiële klanten te vinden, anderen wilden meer weten over mogelijke subsidies of kwamen er om kennis te maken met een zorgorganisatie.

 

 

 

 

 


Augmented Reality in de Zorg

Na een uur was het tijd voor het plenaire programma. Het thema van dit derde netwerkontbijt: Augmented Reality in de Zorg. Dagvoorzitter Yvonne Nesselaar, specialist zorgcommunicatie en bekend van het radioprogramma Vitamine R, vatte deze term kort samen als “technologie die de virtuele wereld en de realiteit met elkaar verbindt”. Een mooie toepassing in de zorgsector, waar met behulp van augmented reality heel wat problemen kunnen worden opgelost.

Lancering doorbraaksubsidie eHealth gemeente Rotterdam

De eerste spreker kwam direct met goed nieuws: wethouder Sven de Langen (onderwijs, jeugd & zorg, gemeente Rotterdam) lanceerde de ‘doorbraaksubsidie eHealth gemeente Rotterdam’. Door middel van deze subsidie hoopt de gemeente een boost te geven aan de implementatie van eHealthprojecten in de praktijk. Vooral de ouderenzorg is gebaat bij deze ontwikkeling: volgens de wethouder is in 2025 “1 op de 5 Rotterdammers 65 jaar of ouder. En in 2035 zal een derde van de Rotterdamse bevolking ouder zijn dan 55.”

Om eHealth beter en voor meer ouderen beschikbaar te maken, is er 100.000 Euro aan subsidiegeld beschikbaar gesteld. Deze fondsen zijn vooral bedoeld om bestaande projecten de mogelijkheid te geven om door te breken. De subsidie wordt dus niet ingezet voor nieuw te ontwikkelen initiatieven. Er zijn enkele (maar niet veel, zo benadrukt De Langen) voorwaarden verbonden aan de regeling. Bovendien geldt een op=op-systeem, dus ondernemers moeten snel zijn! Meer informatie over de doorbraaksubsidie is te vinden op de website: https://www.rotterdam.nl/loket/subsidie-ehealth/.

Netwerk Ontbijt Zorg Innovatie

 

 

 

 

 

 

Best practice: Project Glazz – Augmented Reality-bril en zorg op afstand.

Na deze mooie lancering, was het tijd voor twee best practices. Lynn Suykerbuyk en Sabrina Kaddem van Argos Zorggroep beten het spits af met een update over ‘Project Glazz – Augmented Reality-bril en zorg op afstand’. Omdat Argos merkte dat de zorg aan hun cliënten steeds meer een verplegend karakter kreeg, besloten ze te gaan werken met een Smart Glass AR-bril. In combinatie met de Genzõ-app kan de bril gebruikt worden door bijvoorbeeld een arts die kan meekijken met een (leerling)zorgverlener of een mantelzorger en direct aanwijzingen, advies of feedback geven. Dit bespaart de zorgverleners veel tijd (en de organisatie dus geld) en de patiënt een hoop onrust (minder mensen aan het bed of in huis). Bovendien is gebleken dat mantelzorgers zich er zekerder en geruster door voelden. Een win-winsituatie voor alle betrokkenen. In een filmpje zien we hoe een mantelzorger de stoma van zijn vrouw verschoont. Door middel van de AR-bril en de app krijgt meneer advies van een arts die op afstand meekijkt. Na een aantal sessies gaan de handelingen steeds beter. Ook de patiënte zelf is tevreden over deze methode.

Een ander voorbeeld van hoe de AR-bril kan worden ingezet: de vriendin van een uitbehandelde COPD-patiënte nam haar door middel van deze technologie mee naar de dierentuin. Dat wil zeggen: de patiënte bleef thuis, maar met behulp van de Smart Glass leek het toch net alsof ze erbij was. Dit bleek voor de patiënte een geweldige ervaring. De AR-bril kan op die manier bijdragen aan een betere kwaliteit van leven.

Uit de zaal kwam de vraag of de bril niet kwetsbaar was bij patiënten met agressief gedrag. De dames van Argos Zorggroep hadden dit echter nog niet meegemaakt. Over het algemeen reageren patiënten positief op de bril. Wel is het zo dat als een patiënt het liever niet heeft, ze de bril niet gebruiken.

Een andere vraag: wat kost dat eigenlijk? De prijs van alleen de Smart Glass is zo’n 2000 euro. Compleet met software is hij duurder, maar er kan per maand geleasd worden.

Netwerk Ontbijt Zorg Innovatie

 

 

 

 

 

 

Best Practice: Mind Therapy

Tijd voor de tweede Best Practice. Liesbeth Bron van R2Pro ontwikkelde in samenwerking met fysiotherapeut/neurorehabilitatiespecialist Henry Honné een AR-programma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De AR-bril helpt deze patiënten bij het bewegen van de lichaamszijde die als gevolg van de aandoening vaak wordt verwaarloosd. De bril kan de patiënt onder andere stimuleren om rechtop te lopen of naar links (of rechts) te kijken. Het programma is per patiënt aan te passen op individuele problemen. Zo kan er bijvoorbeeld een stappenplan ‘koffie zetten’ of ‘afwassen’ worden geprogrammeerd als dat wenselijk is.

Deze ‘Mind therapy’ vergroot de zelfredzaamheid van de patiënt, maar zeker ook het gevoel van eigenwaarde. Gebruikers zijn vaak zo enthousiast dat ze de bril niet meer willen teruggeven. ‘Het geeft rust’, ‘je wordt er blij van’, zijn veelgehoorde reacties van patiënten. R2Pro zou het liefste zien dat de bril zo snel mogelijk op grotere schaal wordt verspreid. “Deze technologie zou hulpverleners zoals fysiotherapeuten enorm kunnen helpen bij de behandeling van NAH-patiënten”, aldus Bron.

De zaal is enthousiast over het project. Volgens Jan Pons, die betrokken is bij de vereniging voor mensen met NAH, “gaat er een wereld open voor deze patiënten”.

Iemand wil weten of de bril ook geschikt is voor mensen met een oogafwijking. Volgens Bron kunnen lenzen en brillen gewoon gedragen worden bij het gebruik van de AR-bril.

Op de vraag wat er nodig is voor opschaling luidt het antwoord: “een verkopende partij”.

Netwerk Ontbijt Zorg Innovatie

Netwerk Ontbijt Zorg Innovatie

Wat kan VNO-NCW regio Rotterdam – ZorgPower voor u doen?

Na deze inspirerende verhalen komt Monique Verdier, bestuurslid van VNO-NCW regio Rotterdam én voorzitter van ZorgPower, de ondernemers nog eens een hart onder de riem steken. Zij ziet met lede ogen aan hoe veel zorgbedrijven door geldgebrek niet kunnen voldoen aan de vraag van de patiënten. Wat misschien niet iedereen weet: het bedrijfsleven heeft veel mogelijkheden om zorgprojecten te financieren. Die route gaat vaak sneller dan het wachten op subsidies. ZorgPower kan helpen om contacten te leggen tussen bedrijven en zorginstellingen. Met hun grote netwerk, hun kennis en ervaring kunnen ze een brug slaan tussen vraag en aanbod.

Tijd voor yoga!

Nu het plenaire programma bijna is afgelopen, is het tijd voor wat ontspanning. In het kader van World Yoga Day verzorgt Stichting iKeys een mini-yogalesje van 1 minuut. Allemaal even de ogen dicht, spieren strak aanspannen en…. laat losssssss. Heerlijk, daar knappen we van op!

Netwerk Ontbijt Zorg InnovatieNetwerk Ontbijt Zorg Innovatie

 

 

 

 

 

 

Rotterdam eHealth Agenda – update

Als afsluiter nog even een update van de Rotterdam eHealth Agenda. Dit project bestaat nu een half jaar en heeft als doel om eHealth-initiatieven met elkaar te verbinden, zodat eHealth en thuistechnologie toegankelijker wordt voor meer Rotterdammers. Jan Pons zet de stand van zaken op een rij. Binnen de voorgenomen doelen zijn de volgende getallen bereikt:

‘Rotterdams Open Connect Cloudplatform’ is een van die contactmomenten. Het betreft vier aparte Rotterdamse projecten die hetzelfde doel nastreven. Deze initiatieven zijn bij elkaar gebracht, waardoor er een betere en efficiëntere samenwerking is ontstaan. Dit is een goed voorbeeld van hoe de Rotterdam eHealth agenda kan bijdragen aan de verbetering van eHealth in Rotterdam. Uiteraard is het de bedoeling dat het project wordt uitgebreid. Nieuwe koplopers zijn dan ook zeer welkom! Met 100 euro per jaar draag je een mooi steentje bij aan een gezondere stad Rotterdam. Op de nieuwe website is meer informatie te vinden.

Agenda

Wat staat er verder nog op de planning aan activiteiten?

  •  28 juni 2018: Healthy Funding 2 (over het financieren van je eHealth-idee). Aanvang 15.00 uur, gevolgd door een netwerkborrel. Locatie: Life Sciences & Health Hub, Rotterdam.
  • 13 september: Netwerk Ontbijt Zorg Innovatie – ‘M-Health – digitale poli’
  • 27 september: World of Health Care, een ‘congresstival’ met meer dan 1000 deelnemers, waaronder zo’n 250 uit het buitenland. Prima mogelijkheid om te netwerken en Nederlandse eHealth-initiatieven onder de (internationale) aandacht te brengen. Er is ruimte voor standhouders en/of het geven van presentaties. Voor meer info zie www.wohc.nl
    Locatie: RDM Submarine Wharf, Rotterdam.

Netwerk Ontbijt Zorg InnovatieNetwerk Ontbijt Zorg Innovatie

 

 

 

 

 

 

Huiskamer van de toekomst

Hiermee komt het officiële gedeelte van het netwerkontbijt ten einde, maar dat wil niet zeggen dat we naar huis moeten. Er volgt een tweede ronde één-op-één-gesprekken, de Rotterdam eHealth Agenda houdt spreekuur en in de ‘Huiskamer van de toekomst’ is het gezellig netwerken en napraten. En uiteraard kunnen de AR-brillen nog even worden getest onder het genot van een kopje koffie!

De bijeenkomst werd over het algemeen als zeer waardevol ervaren. Het thema leeft dan ook enorm onder de deelnemers. Zo ziet Wil Roode, van ‘Wilskracht Werkt’ zo’n AR-bril wel zitten. Ze komt met haar zorgbedrijf bij een kleine 500 mensen thuis, en een stuk of twaalf van die smart glasses zou echt een uitkomst zijn. “Maar ja, hoe krijg je dat gefinancierd?”. Ook Richard van Osnabruggen van startup Quatronic heeft het netwerkontbijt als positief ervaren. Hij heeft veel enthousiaste mensen ontmoet en is zelf ook overtuigd van de mogelijkheden die eHealth biedt. Zijn vrouw werkt in het Sofia Kinderziekenhuis. Van haar hoort hij regelmatig wat er allemaal nog beter kan in de zorg. Ehealth zou daar zeker aan kunnen bijdragen.

Frans Hiddema, oud-voorzitter raad van bestuur van het Rotterdamse Oogziekenhuis, laat een heel ander health-initiatief zien: een doosje pleisters in meerdere huidskleuren. Het project heeft de toepasselijke naam ‘Het grotere verband’. Van de opbrengst van elk verkocht doosje gaat er 1 euro naar het Nederlands Albert Schweitzerfonds (waarvan de heer Hiddema voorzitter is), dat zich inzet voor kleinschalige gezondheidsprojecten in Afrika.

Rond een uur of tien vertrekken de meeste deelnemers naar buiten, waar inmiddels de zon is gaan schijnen. Het was een geslaagde ochtend! Tot de volgende keer op 13 september!

Geïnteresseerd in de presentaties? Slides Netwerk Ontbijt Zorg Innovatie

 

21 juni 2018