Onderzoek Erasmus MC: ‘Matjes beter bij kleine navelbreuken dan hechten’

‘Veel besproken’ materiaal werkt bij navelbreuken goed, kans op besparing zorgkosten

Bij kleine navelbreuken werkt de kunstmatige versteviging door middel van een zogenaamd ‘matje’ beter dan een hechting. Bij het gebruik van een hechting komt de navelbreuk namelijk drie keer zo vaak terug.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 4.500 mensen geopereerd aan een navelbreuk. Dat is een buikwandprobleem dat veel klachten geeft, zoals pijn en beklemming van de darm. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een hechting, maar er worden ook matjes gebruikt. Dat is een kunstmatige versteviging die met een operatie wordt ingebracht. Over dergelijke matjes was de afgelopen jaren in de media veel te doen. Bij kleine navelbreuken blijken deze matjes echter uitstekend te werken, concluderen onderzoekers van het Erasmus MC. De navelbreuk komt ruim drie keer zo vaak terug als er geen matje gebruikt wordt maar alleen een hechting. Kortom: in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de matjes in dit geval veel beter.

“Ten opzichte van hechtingen geven deze matjes niet meer pijn of complicaties”, vertelt arts-onderzoeker Ruth Kaufmann. “Het leidt ertoe dat mensen minder vaak terug hoeven te komen om nog een keer geopereerd te worden. Dat kan ook een flinke besparing van de almaar stijgende Nederlandse zorgkosten opleveren”.

In de media verschenen de afgelopen jaren berichten over negatieve gevolgen na operaties met matjes naar aanleiding van het gebruik van zogeheten matjes bij verzakking van de bekkenbodem. Destijds waren er verhalen over patiënten met permanente pijn en weinig zicht op verbetering. Bij navelbreuken is dat risico op pijn sowieso minder. “Daar liggen minder zenuwen dan bij de bekkenbodem en de lies. Rondom de navel is het gebruik van de matjes daardoor veel minder pijnlijk”, aldus Kaufmann. Het onderzoek is uitgevoerd zonder subsidie van de bedrijven die matjes maken. De conclusie van het onderzoek is dan ook onafhankelijk. Het gaat in dit onderzoek om zogeheten kleine navelbreuken, met een diameter van 1 tot 4 centimeter. Bij grotere navelbreuken werd het voordeel van het gebruik van matjes al eerder aangetoond door onderzoekers van het Erasmus MC. Het is wereldwijd voor het eerst dat er een studie van deze omvang is gedaan naar het gebruik van matjes bij kleinere navelbreuken.

Er zijn in de zogenoemde ‘HUMP’ (Hernia Umbilicalis: Mesh versus Primary suture) studie van het Erasmus MC 300 patiënten in binnen- en buitenland onderzocht. De helft van de onderzochte patiënten is aan de navelbreuk geopereerd met een hechting. De andere helft kreeg een matje ingebracht. Beide groepen werden twee jaar na de operatie gevolgd.

Het onderzoek is uitgevoerd door de zogeheten ‘R.E.P.A.I.R.’ onderzoeksgroep van het Erasmus MC en opgestart door hoogleraren Hans Jeekel en Johan Lange. De resultaten verschijnen binnenkort in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet en zijn nu al online te lezen. Arts-onderzoeker Ruth Kaufmann hoopt dit jaar op het onderzoek te promoveren aan de Erasmus Universiteit.

Bron: Erasmus MC

19 FEBRUARI 2018