Swanbridge Capital leidt investeringsronde in FABPulous

PERSBERICHT

Swanbridge Capital leidt investeringsronde in FABPulous

Rotterdam, 17 oktober 2017 – Swanbridge Capital, een Nederlands life science venture capital fonds, maakt vandaag een investering bekend in FABPulous B.V., een Nederlandse ontwikkelaar van een nieuwe diagnostische test die een snel onderscheid kan maken tussen patiënten met pijn op de borst en patiënten met een hoog risico op een hartaanval. Swanbridge Capital leidde de investeringsronde gezamenlijk met Health Innovations.

De investering geeft FABPulous de ruimte voor verdere ontwikkeling van de H-FABP True Rapid Test. Deze test helpt artsen om snel te kunnen bepalen of een patiënt met pijn op de borst risico loopt op een hartaanval. Hiervoor wordt gekeken naar de aanwezigheid van de biomarker H-FABP in het bloed van de patiënt.

Patiënten met pijn op de borst verblijven veelal langdurig op de Spoedeisende Hulp en worden vaak overnacht opgenomen in het ziekenhuis tot het risico van een hartaanval kan worden uitgesloten. Huidige testen, waarbij het niveau van de biomarker Troponine gemeten wordt, kunnen uren duren. Dit zorgt ervoor dat patiënten in veel gevallen onnodig lang op de Spoedeisende Hulp of in het ziekenhuis verblijven.

De H-FABP True Rapid Test maakt het mogelijk om patiënten binnen 5 minuten te testen op de aanwezigheid van H-FABP. Dit is mogelijk dankzij het gepatenteerde IVD testplatform van FABPulous. Op basis van het resultaat van de test kunnen bepaalde groepen patiënten vrijwel direct uit het ziekenhuis of van de Spoedeisende Hulp ontslagen worden.

“De technologie die ontwikkeld wordt binnen FABPulous laat groot potentieel zien om bij patiënten het risico op een hartaanval uit te kunnen sluiten,” zegt Duko Drijfhout, Fondsmanager bij Swanbridge Capital en commissaris bij FABPulous. “Daarbij kan een snelle diagnose een patiënt een groot aantal onnodige uren in het ziekenhuis schelen en daarnaast zorgen voor verminderde druk op de Spoedeisende Hulp, waarmee kosten bespaard worden voor ziekenhuizen en patiënten. We zijn erg blij om deze investeringsronde samen met Health Innovations te kunnen leiden”, aldus Drijfhout.

“Met deze investering is het voor FABPulous mogelijk om de H-FABP True Rapid Test binnen een aantal maanden te kunnen leveren” aldus FABPulous CEO Conor O’Brien. “Daarnaast geeft deze investering ons de ruimte om onze clinical trials te finaliseren en ons product voor het eind van het jaar te kunnen fabriceren onder ISO13485:2016”.

17 oktober 2017